22. svibnja 2022.
17:00 h
Udruga Vestigium
Rudeška 142
Zagreb
Besplatno
Potrebna prijava
Kazališna grupa

Tlačitelji u nama: tehnike kazališta potlačenih

Upoznaj se s introspektivnim tehnikama te pridruži zatvorenoj grupi za rad na vlastitim opresijama.

Opis

Pozivamo vas da se priključite ciklusu sesija introspektivnih tehnika kazališta potlačenih s kojim krećemo u Zagrebu! Ove se tehnike tako nazivaju stoga što se ne fokusiraju na društvene opresije koje primjećujemo oko sebe, nego na one koje smo internalizirale_i - drugim riječima, na naše unutarnje tlačitelje. Dvije najpoznatije introspektivne tehnike kazališta potlačenih jesu duga želja i policajci u glavi.

Osmišljajući dugu želja, Augusto Boal pošao je od pretpostavke da „niti jedna senzacija, emocija ili želja ne egzistira u ljudskom biću u svom čistom obliku“ te se naše „ljubav i mržnja, tuga i radost, kukavičluk i hrabrost neprekidno međusobno miješaju u konstantno varirajućim omjerima“. U svakoj situaciji ili odnosu - pa tako i u onihma koje doživljavamo kao izazovne, problematične, konfliktne ili opresivne - u nama su istovremeno na djelu naši različiti aspekti (emocije, težnje, želje, snage, slabosti). Jedan od osnovnih ciljeva ove tehnike jest pomoći osobi da osvijesti, jasnije sagleda i bolje razumije ove aspekte, reflektirajući ih kroz prizmu koju čine ostali članovi grupe.

“Policajci”, s druge strane, označavaju unutarnje blokirajuće i obeshrabrujuće glasove (koncepte, ideje o sebi) koji su se od najranije dobi na različite načine - najčešće putem poruka koje smo direktno ili indirektno zaprimili od strane figura autoriteta iz neposredne okoline, ali i onih iz šire društvene zajednice - trajno „nastanili“ u našoj psihi, te snažno oblikuju naš doživljaj stvarnosti, kao i način na koji mislimo, osjećamo, komuniciramo i djelujemo, osobito u trenucima krize ili konflikta. Cilj tehnike policajaca u glavi jest upravo da se, uz podršku ostalih članova grupe, suočimo s ovim glasovima i nađemo strategije kako da se nosimo i izborimo s njima.

Susret će se održati u nedjelju 22.5., od 15 do 18 sati, u prostorijama udruge Vestigium (Rudeška 142A). Na početku ćemo se upoznati s introspektivnim tehnikama i osnovama pripadajućih metoda i vježbi, a cilj nam je da, kroz mjesečne susrete, formiramo zatvorenu grupu unutar koje ćemo raditi na vlastitim opresijama. Prethodno iskustvo s kazalištem potlačenih nije potrebno!

Upute za sudionike_ce

Prethodno iskustvo s kazalištem potlačenih nije potrebno!

Upute za prijavu

Prijave primamo na naš e-mail: ckp.pokaz@.gmail.com; molimo vas da u predmet (subject) poruke napišete Duga želja.

Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Prijavi se!

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)