4. svibnja 2022.
18:00 h
Knjižnica Dugave
Sv. Mateja 7
Zagreb
Besplatno
Prijava nije potrebna
Organizira:
Are You Syrious?
Izložba

Pravda i nepravda

Pogledaj umjetnička djela Muhammeda Jafe - Jana koja govore o ratu, migracijama, ljubavi i obitelji.

Opis

Izuzetna nam je čast pozvati Vas na izložbu našeg volontera i prijatelja te iznimno talentiranog umjetnika Muhammeda Jafe - Jana!

🧑‍🎨 Muhammed Jafo Jan dvadesetogodišnji je Kurd iz Sirije, kojem je Hrvatska postala dom u lipnju 2021. godine. Slobodno vrijeme ispunjava umjetnošću, čitanjem knjiga o psihologiji (posebno ga zanimaju razgovori pacijenata i psihologa), volontiranjem, prevođenjem te jezičnim razmjenama. Govori tečno šest jezika: kurdski, koji mu je materinji jezik, arapski, turski, engleski, njemački i hrvatski. Jezici su način na koji komunicira s ljudima, ali umjetnost je posebna vrsta jezika pomoću kojeg se izražava te tako izlaže svijetu koji ga okružuje.

Umjetnošću se počeo baviti prije dvije godine kada smo bili u karanteni. Vrijeme je skraćivao gledajući razne YouTube video klipove vezane uz slikanje te je tako pogledao i video jednog slikara koji ga je inspirirao i nagnao da i sam počne slikati. Nakon nekoliko mjeseci počeo je slikati samostalno, zamišljajući određenu situaciju koju je iz misli pretočio na papir.

Jan je izložbu nazvao ‘’Pravda i nepravda’’ zato što želi da ljudi preko njegove umjetnosti nauče što je nepravda kako bi shvatili da je pravda neophodna za stvaranje boljeg svijeta. Svaku nepravdu koju je Jan naslikao vidio je svojim očima; samim time ona oslikava njegovu stvarnost. Njegovu priču pričaju različita naslikana lica iza kojih stoje specifične priče. Umjetnost koju stvara govori o ratu, migracijama, ljubavi, obitelji… Sve ono što je i sam proživio pokušava rekreirati u svojim slikama te tako daje priliku promatračima da se pronađu unutar njegove stvarnosti.

⏳Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 4. svibnja 2022. s početkom u 18 sati.

🤍Od srca Vas pozivamo da se pronađete u Muhammedovoj stvarnosti.

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s oštećenjima sluha i govorno-glasovne komunikacije.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)