25. svibnja 2022.
17:00 h
Zelena akcija
Frankopanska 1
Zagreb
Besplatno
Prijava nije potrebna
Organizira:
Zelena akcija
Buvljak

Swap party

Pronađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim krpicama, nađite nove vlasnike_ce

Opis

Zelena akcija vas poziva na šesti po redu “Swap party” koji će se održati u srijedu, 25. svibnja, od 17:00 do 19:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1).

Ovom praksom želimo promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja.

Dođite i pronađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim krpicama, nađite nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Osim same razmjene, ponovno prikupljamo i stari (podrapani, uprljani, iznošeni) traper i samt kao donaciju studentskoj udruzi Alavera kako bi predmete od trapera redizajnirali, pronašli im novu primjenu, te stekli praktično iskustvo s opremom i materijalima.

Što je Swap party?

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Zamjenom, starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

6 razloga zašto otići na Swap party

Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.

Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.

Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.

Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.

Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.

Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!

Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

Upute za sudionike_ce

Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana). Budući da su topli dani već tu, preporuka je da donesete pretežito ljetne stvari.

Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.

Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s oštećenjima vida.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s motoričkim poteškoćama.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)