26. svibnja 2022.
20:00 h
Ritam grada
Gajeva 2
Zagreb
Besplatno
Prijava nije potrebna
Organizira:
Zagreb Book Festival
Panel diskusija

Ekofeminizam

Ima li briga za okoliš ženski predznak?

Opis

Priroda je ženskog roda. Baš kao i Zemlja, koju smatramo našom zajedničkom majkom. Ima li onda i briga za okoliš ženski predznak? Znači li ta identifikacija žene i prirode u patrijarhalnom sustavu da su i žena i priroda na dnu hijerarhije? Trebamo li ujediniti borbu za prava žena s borbom za spas Zemlje i očuvanje prirode? Ekofeminizam ili ekološki feminizam nastao je kao pokret koji objedinjuje feminizam i ekologiju. Što znamo o njemu? Tko su glavne predstavnice toga pokreta i u Hrvatskoj? Koje sve pristupe obuhvaća? Je li presmiono ustvrditi da između žena i prirode postoji i neka mistična veza, zbog koje su one osjetljivije na pitanja i probleme zaštite okoliša? Razumiju li bolje patnju majke prirode? Bi li ovaj svijet bio zaštićeniji

kada bi žene u većem broju bile donosioci odluka?

Prof. dr. sc. Branka Galić upozorava kako „se moramo pomaknuti iza dualističkih modela razmišljanja koji karakteriziraju zapadnu filozofsku tradiciju, prema kojoj su žene inferiorne muškarcima, priroda inferiorna kulturi, emocije razumu, a tijelo umu“. Kako to učini i koje modele razmišljanja trebamo prihvatiti?

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)