25. svibnja 2022.
20:00 h
Ritam grada
Gajeva 2
Zagreb
Besplatno
Prijava nije potrebna
Organizira:
Zagreb Book Festival
Panel diskusija

Klimatske promjene - sadašnjost, a ne budućnost

Koja je uloga književnosti i kulture u širenju svijesti o situaciji u kojoj se nalazimo?

Opis

Poplave, suše, vremenski ekstremi – sa svakom od prirodnih nepogoda koje nas pogađaju u posljednje vrijeme svjesniji smo da klimatske promjene nisu nešto što nas očekuje u budućnosti, već problem s kojim živimo. Posljedice promjena jasno nam ukazuju da smo suočeni s pravom klimatskom krizom – realnom, ozbiljnom i kompleksnom.

Upozorenja stručnjaka slušamo odavno, a predviđanja znanstvenika

nisu ni malo ružičasta, ako pod hitno ne promijenimo dosadašnje modele ponašanja. Što smo sve učinili krivo kao civilizacija, društva, pojedinci? Koliko je zabrinjavajuće trenutačno stanje na našem planetu i što bismo trebali učiniti da ga popravimo? Koliko će rat u Ukrajini i opravdana fokusiranost svijeta na zaustavljanje krvoprolića i patnje ukrajinskog naroda usporiti donošenje odluka i djelovanje na planu klimatskih promjena? Hoće li nas ruska invazija na Ukrajinu i nastojanja da se oslobodimo energetske ovisnosti o Rusiji primorati da se napokon okrenemo novim izvorima energije? Koja je uloga književnosti i kulture u širenju svijesti o situaciji u kojoj se nalazimo? Može li suradnja znanstvenika i književnika doprinijeti lakšem informiranju i osvješćivanju pojedinaca?

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)