23. svibnja 2022.
09:00 h
prostorije Zelene akcije
frankopanska 1
Zagreb
Besplatno
Prijava nije potrebna
Organizira:
Zelena akcija
Prikup

Doniraj višekratne menstrualne proizvode za Ukrajinu!

Zelena akcija vas poziva na solidarnost sa ženama u Ukrajini.

Opis

Povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, Zelena akcija vas poziva na solidarnost sa ženama u Ukrajini.

Od ponedjeljka 23.5. do petka 27.5. od 9 do 17h) prikupljat ćemo donacije višekratnih menstrualnih proizvoda (menstrualna čašica, platneni ulošci, upijajuće gaćice) koje možete dostaviti u Zelenu akciju, Frankopanska 1.

❓ Zašto se skupljaju donacije?

Ženama u Ukrajini domovi su ugroženi zbog rata, poslovi kojima su se bavile više ne postoje, a financijska pomoć im je ograničena. Čak i ako neke imaju nešto ušteđevine, lanci opskrbe su prekinuti te je došlo do nestašice najosnovnijih proizvoda, uključujući menstrualne proizvode. O dostupnosti tih proizvoda ovisi više od polovice stanovništva!

Pristup ulošcima i tamponima sve je manji, a žene o eventualnoj humanitarnoj pomoći ovise svaki mjesec.

Od naših ukrajinskih partnera, Zero Waste Lviv-a saznali smo da je takva neizvjesnost realnost mnogih Ukrajinki koje su ili raseljene ili čuvaju svoje domove.

Zato u sklopu Tjedna menstrualnog siromaštva pozivamo na solidarnost i donacije u obliku višekratnih menstrualnih proizvoda!

👉 Kako možete podržati?

Možete kupiti bilo koji višekratni menstrualni proizvod (menstrualne čašice, perivi ulošci, upijajuće gaćice) te nam ga osobno donijeti u tijeku radnog vremena (9 do 17h) u Zelenu akciju, Frankopanska 1 ili izvan radnog vremena prema dogovoru na poziv (095 506 8092). Ako ne živite u Zagrebu, a želite donirati, proizvode možete poslati poštom.

🤔 Zašto prikupljamo isključivo višekratne proizvode?

💧 Jer je održavanje higijene i higijensko pranje menstrualnih proizvoda u Lavovu i dalje moguće

💰 Jer su i žene žrtve rata te kraj krize čekaju bez ikakvih financijskih prihoda, a višekratni proizvodi predstavljaju duoročno rješenje za uštedu

😟 Jer proizvodi za menstrualnu higijenu polako nestaju na zalihama u Lavovu gdje se trenutno nalazi velik broj izbjeglica te je broj ljudi koji trenutno boravi u gradu čak 3 puta veći, a broj menstrualnih proizvoda je ograničen te ih nema u trgovinama

🚛 Jer proizvodi za menstrualnu higijenu nisu među prioritetnim proizvodima koji se uvoze iz inozemstva

ℹ️ Što nakon prikupljanja donacija?

Nakon što prikupimo donacije menstrualnih proizvoda, poslat ćemo ih u Lavov našim partnerima iz organizacije Zero Waste Lviv koji će provesti daljnju distribuciju tih proizvoda te organizirati informativne radionice o načinu korištenja tih proizvoda.

📣 PAŽNJA: Ako se nalazite u Puli ili u Rijeci, višekratne menstrualne proizvode možete donirati udruzi Zelena Istra u Puli ili udruzi PaRiter u Rijeci.

#MenstrualnoSiromaštvo

#PeriodPovertyWeek

#BreakFreeFromPlastic

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s oštećenjima vida.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s oštećenjima sluha i govorno-glasovne komunikacije.
U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe s motoričkim poteškoćama.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)