25. lipnja 2022.
15:00 h
Udruga Vestigium
Rudeška 142
Zagreb
Besplatno
Potrebna prijava
Radionica

Poezija otpora

Na koji način poezija može pružiti otpor društvenim normama i represijama samom svojom formom?

Opis

Ovaj dugotrajni projekt nastao je iz našeg zanimanja za koncept estetike potlačenih koji je u kasnoj fazi svog rada artikulirao poznati brazilski dramaturg, dramski pedagog i rodonačelnik kazališta potlačenih Augusto Boal. Na osnovu Boalovih razmišljanja o estetici posljednjih nekoliko godina razvijamo vlastiti koncept “poezije potlačenih”.

Poezija, naime, važi za “elitnu” umjetnost, kao i za par excellence individualnu i individualističku kreativnu praksu. Što se, međutim, dogodi ukoliko poeziju pokušamo pisati kolektivno? Je li takvo što uopće moguće bez padanja u banalnost? I zašto - da li je poezija u stanju artikulirati kolektivno iskustvo?

U posljednje vrijeme na popularnosti dobija tzv. aktivistička i angažirana poezija, koja otpor prepoznaje na razini sadržaja - onoga što pjesma govori, tj. njene po(r)uke. Nas, zauzvrat, puno više zanimaju specifične mogućnosti poezije kao teksta. Što je to poezija sposobna saopćiti, a da to nije nijedan drugi diskurs? Na koji način ona može pružiti otpor društvenim normama i represijama samom svojom formom - svojom nesvodivošću na ustaljene obrasce i kodove komunikacije? I kako mobilizirati te specifične potencijale?

Centar za kazalište potlačenih - POKAZ vas poziva da se zadnjeg vikenda u lipnju pridružite u promišljanju ovih i sličnih tema, problema i pitanja. Radionica će se održati 25.06. od 15 do 19, te u nedjelju od 12:30 do 16:30, u prostorijama udruge Vestigium u Zagrebu (Rudeška 142A). Radionicu će voditi dugogodišnji članovi Centra za kazalište potlačenih - POKAZ, uz to i sami pjesnici, Marinela Neralić i Dinko Kreho.

Upute za sudionike_ce

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje ili iskustvo u pisanju poezije! Potrebno je samo da poneste jednu pjesmu, iz kojeg kod razdoblja i podneblja i na kojem god jeziku bila pisana. Uz pomoć metoda kazališta potlačenih čitat ćemo, kombinirati, istraživati različite spektre jezika, i kroz te interakcije pokušati stvarati poeziju. Polazimo od pretpostavke da je ne samo vrijedno, nego i značajno otvarati prostore poezije za demokratičnu participaciju i pokušavati kolektivno prisvojiti njena sredstva.

Upute za prijavu

Prijaviti se možete na e-mail: ckp.pokaz@gmail.com

Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)