10. rujna 2022.
08:00 h
Održivo imanje Ekodrom
Bukovica Utinjska 61
Vojnić
Besplatno
Potrebna prijava
Organizira:
Zelena akcija
Kamp

Klimatopija

Istraži što za tebe znači klimatska pravda i kako možeš postati aktivni dio klimatskog pokreta.

Opis

Zelena akcija te srdačno poziva na „Klimatopiju“, regionalni aktivistički kamp koji će se održati od 10. do 16.9.2022. na održivom imanju Ekodrom.

Brinu te sve vidljiviji znakovi klimatskih promjena i imaš volje aktivirati se? Smeta ti pasiva oko tebe? Dođi na "Klimatopiju", pravo mjesto za starije, novije i buduće aktiviste i aktiviskinje. Mjesto za učenje, inspiraciju i povezivanje pojedinaca i grupa koje djeluju za klimatsku pravdu.

Kamp će okupiti tridesetak mladih (i onih koji se tako osjećaju) iz Hrvatske, regije zapadnog Balkana i Norveške i pružiti im priliku da u prekrasnom ambijentu zajedno uče i istražuju što za njih znači klimatska pravda, kako iskoristiti svoje vještine, talente i interese te postati aktivan dio šireg klimatskog pokreta.

Tko si ti?

Imaš od 18 do 35 godina i dolaziš iz Hrvatske, Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije ili Srbije? Dobro vladaš engleskim jezikom i jako si zainteresiran_a za pitanja okoliša i klime? Pridruži se Klimatopiji!

Poziv je jednako namijenjen onima s više i manje iskustva, studentskoj populaciji te zaposlenima u privatnom, javnom ili nevladinom sektoru, kao i svima iz podzastupljenih društvenih skupina poput nezaposlenih, mladih bez pristupa visokom obrazovanju, LGBTIQ+ zajednice te pripadnika_ca nacionalnih i vjerskih manjina.

Što ćemo raditi?

Tema kampa je umrežavanje klimatskog pokreta i inovativni klimatski aktivizam. Program će nuditi prostor za diskusije, razmišljanje, zajednički rad te smišljanje strategija, s puno prostora za odmor, druženje i igre.

Stručni tim Zelene akcije i njene Aktivističke grupe, uz norvešku organizaciju mladih “Nature and youth”, prenijet će svoje znanje o klimatskim promjenama, planiranju kampanja i akcija, koordiniranju aktivističkih grupa, kao i o stvaranju transformativno vođenih pokreta (“leaderful organising”).

Temama ćemo pristupiti holistički što znači da će kroz cjelokupan rad biti sveprisutne i teme osobne dobrobiti, rasta i razvoja, kao i umjetnički izričaj u službi aktivizma.

U sklopu kampa, zajedno ćemo otići i na jednodnevno studijsko putovanje na otok Krk, gdje ćemo posjetiti još jedan primjer organiziranja klimatskih aktivista iz Europe i Hrvatske, kako bismo se dodatno umrežili i isprobali novonaučene vještine!

Više informacija o putovanju zaprimit će odabrani sudionici_e "Klimatopije".

Kako ćemo raditi?

Osnova rada je neformalna edukacija u kojoj zajednički uspostavljamo tzv. sigurniji prostor, u kojem su sudionici i sudionice otvoreniji prema procesu učenja. Također, neke će se vježbe temeljiti na tzv. popularnom obrazovanju koje svoje korijene vuče iz Latinske Amerike. Cilj ovakvog učenja nije puko prenošenje znanja, nego učenje znanja kao društvenog procesa, pri kojem priznajemo da svi imamo znanje, svijest i sjećanje te da smo dio prirode i da je priroda dio nas. Kroz predavanja, vježbe, rad u grupama i simulacije raspravljat ćemo o promjeni sustava koju želimo kroz ekonomsku, društvenu i prije svega klimatsku pravdu.

Ako voliš boravak u prirodi i želiš naučiti nešto novo i drugačije, sklopiti nova prijateljstva i okupiti oko sebe malo aktivističko pleme, pridruži nam se!

Upute za sudionike_ce

Kamp će se održati na imanju Ekodrom koje se nalazi u naselju Bukovica Utinjska, na 25 km udaljenosti od grada Karlovca. Cijelo područje je nenaseljeno, s brežuljcima i velikim šumskim površinama koje se protežu do Petrove gore te ćemo moći uživati u prirodi i svime što nam ona nudi, uključujući lokalnu organsku i vegansku hranu.

Radni jezik kampa je engleski.

Svi troškovi puta, hrane i smještaja od 10.9. do 16.9., kao i trošak studijskog putovanja, u potpunosti će biti pokriveni od strane Zelene akcije (troškovi puta će biti refundirani nakon povratka kući i nakon primitka originalnih računa, odnosno karata).

Upute za prijavu

Ako nam se želiš pridružiti na kampu, popuni prijavnicu do petka, 15. srpnja, u ponoć.

Molimo te da poziv proslijediš svima zainteresiranima, uključujući organizacije!

Za više informacija slobodno nas kontaktiraj na: dora@zelena-akcija.hr.

Pristupačnost

U događanju mogu ravnopravno sudjelovati osobe koje ne govore hrvatski.
Prostor je slobodan od diskriminacije i u događanju mogu ravnopravno i sigurno sudjelovati pripadnici_e rodnih, seksualnih, nacionalnih i drugih manjina.

Prijavi se!

Slična događanja

Nema sličnih događanja, zato odi na ovo :)